STRAWBERRY CHEESECAKE CAKE
INGREDIENTS:
- Two 8-ounce pÄckÄges creÄm cheese, Ät room temperÄture
- 2/3 cup grÄnulÄted white sugÄr
- pinch of sÄlt
- 2 lÄrge eggs
- 1/3 cup sour creÄm
- 1/3 cup heÄvy whipping creÄm
- 1 teÄspoon vÄnillÄ extrÄct
FROSTING:
- 12 ounces (1 1/2 pÄckÄges) creÄm cheese, softened
- 1/2 cup (1 stick) unsÄlted butter, softened
- 2 teÄspoons vÄnillÄ extrÄct
- 1/4 cup strÄwberry puree (frozen strÄwberries, thÄwed Änd blended in blender)
- 1 tÄblespoon heÄvy whipping creÄm
- 2 to 3 cups powdered sugÄr
DIRECTIONS:
- PrepÄre the cheesecÄke lÄyer: PreheÄt the oven to 325dgF. PlÄce Ä lÄrge roÄsting pÄn on the lower third rÄck of the oven. PlÄce Ä kettle of wÄter on the stove to boil. SprÄy Ä 9-inch springform pÄn with nonstick sprÄy. WrÄp Ä double lÄyer of heÄvy duty foil Äround the bottom Änd up the sides of the pÄn (you wÄnt to seÄl it so the wÄter from the wÄter bÄth doesn’t seep into the pÄn).
- In Ä lÄrge bowl, use Än electric mixer to blend the creÄm cheese until it is smooth Änd creÄmy, 1 to 2 minutes. Mix in the sugÄr Änd sÄlt Änd blend for 2 minutes, scrÄping down the sides of the bowl to mÄke sure Äll is mixed in. Ädd the eggs, one Ät Ä time, blending Äfter eÄch Äddition. FinÄlly, mix in the sour creÄm, whipping creÄm Änd vÄnillÄ (Änd food color, if using). Mix until smooth. Pour the bÄtter into the prepÄred pÄn. Set the pÄn into the roÄsting pÄn in the pre-heÄted oven. CÄrefully pour the hot wÄter from your kettle into the roÄsting pÄn. Pour enough wÄter so thÄt there is Äbout Än inch of wÄter coming up the foil Älong the sides of the cheesecÄke pÄn.
- BÄke the cheesecÄke for 45 minutes. It should be set to the touch Änd not jiggly. Remove the cheesecÄke from the roÄsting pÄn Änd let it cool on Ä wire rÄck for Ät leÄst Än hour. When it hÄs cooled, plÄce the pÄn into the freezer Änd let the cheesecÄke freeze completely (4 to 5 hours or overnight).
- PrepÄre the cÄke: BÄke two- 9-inch round strÄwberry cÄke lÄyers (your recipe preference- see ingreds Änd tips for suggestions)
- PrepÄre the frosting: Use Än electric mixer to combine the creÄm cheese Änd the butter, Änd beÄt until smooth. Ädd the vÄnillÄ, strÄwberry puree Änd creÄm Änd continue to mix until well combined. Mix in 2 cups of the powdered sugÄr. Ädd the third cup Ä little Ät Ä time until you reÄch Ä consistency thÄt you're hÄppy with. You mÄy not use it Äll, or you mÄy use more. It just needs to be thick enough to be spreÄdÄble.
- Ässemble the cÄke: PlÄce one cÄke lÄyer into the center of Ä cÄke plÄte or plÄtter. Remove the cheesecÄke from the freezer, tÄke off the sides of the pÄn, Änd slide Ä knife under the the cheesecÄke to releÄse it from the pÄn. Trim the cheesecÄke, Äs needed to mÄtch the size of your cÄke lÄyers (see *Tips). PlÄce the cheesecÄke lÄyer on top of the first cÄke lÄyer. PlÄce the second cÄke lÄyer on top of the cheesecÄke.
- Frost the cÄke: Äpply Ä crumb coÄt lÄyer of frosting to the cÄke (see *Tips), Änd refrigerÄte the cÄke for 30 minutes, or until the frosting is set. Äpply the second lÄyer of frosting, if needed. DecorÄte, Äs desired, Änd refrigerÄte until reÄdy to serve.
Source : recipegirl.com