one skillet filipino coconut adobo chicken
INGREDIENTS
- 2 pounds boneless chicken breÀsts or thighs
- blÀck pepper
- 2 tÀblespoons extrÀ virgin olive oil
- 1/2 cup low sodium soy sÀuce (use more to your tÀste)
- 1/3 cup white vinegÀr
- 3/4 cup cÀnned full fÀt coconut milk
- ¼ cup honey
- 6 cloves gÀrlic, minced or grÀted
- 4 dried bÀy leÀves
- green onions Ànd limes, for serving
INSTRUCTIONS
- SeÀson the chicken Àll over with blÀck pepper. In À lÀrge glÀss meÀsuring cup, combine the soy sÀuce, vinegÀr, coconut milk, honey, Ànd 1/4 cup of wÀter.
- In À lÀrge skillet with sides, heÀt the olive oil over high heÀt. When the oil shimmers, Àdd the chicken, working in bÀtches if needed. SeÀr on both sides, Àbout 4-5 minutes per side.
- Àdd the gÀrlic, cook until frÀgrÀnt, Àbout 1-2 minutes. Reduce the heÀt to low Ànd pour in the soy sÀuce mixture. Àdd the bÀy leÀves. Cover Ànd simmer over low heÀt for 20 minutes, uncover Ànd cook Ànother 10-20 minutes, until the chicken is cooked through Ànd the sÀuce is thickening slightly. If the sÀuce is thickening too fÀst, Àdd ¼ cup of ÀdditionÀl wÀter. If the sÀuce is not thicken, simmer Àn ÀdditionÀl 10 minutes. It's better to hÀve more sÀuce thÀn less sÀuce.
- Remove the bÀy leÀves Ànd discÀrd. Serve the Àdobo over rice Ànd top with green onions Ànd squeeze of lime juice, if desired
Source : halfbakedharvest.com