Lemon Cupcakes with Blackberry Buttercream
Ingrëdiënts
For thë cupcakës:- 1 3/4 cups cakë flour
- 1 1/4 tëaspoons baking powdër
- 1/2 tëaspoon baking soda
- 1/4 tëaspoon salt
- 1/2 cup sour crëam (I usëd full fat)
- 1/2 cup milk (I usëd wholë)
- 2 tëaspoons vanilla ëxtract
- 2 largë ëgg whitës, at room tëmpëraturë
- 1 stick (4 ouncës) unsaltëd buttër, mëltëd
- 1 cup granulatëd sugar
- *Zëst of onë lëmon (about 2 tëaspoons)
- For thë Blackbërry Buttërcrëam:
- 1 cup blackbërriës
- 2 tablëspoons lëmon juicë
- 2 sticks (8 ouncës) unsaltëd buttër, VëRY soft
- 1/2 tëaspoon salt (do not SKIP!)
- 4 cups confëctionërs sugar (morë if nëëdëd), siftëd
Instructions
- Prëhëat ovën to 350 dëgrëës (F). Linë a 12 mold muffin tin with papër linërs; sët asidë.
- In a mëdium bowl combinë flour, baking powdër, baking soda, and salt; mix wëll to combinë. Sët asidë.
- In a largë mëasuring cup or bowl combinë sour crëam, milk, vanilla, and ëgg whitës; mix wëll to combinë. Sët asidë.
- In a small bowl combinë sugar and lëmon zëst. Using your fingërtips, rub thë zëst IN to thë sugar, until fragrant and wëll combinëd.
- In a largë bowl or stand mixër fittëd with thë paddlë attachmënt bëat mëltëd buttër and sugar on mëdium spëëd until wëll combinëd; about 2 minutës.
- Slowly add thë flour mixturë to thë buttër/sugar combination, bëating until just combinëd. Add in sour crëam/milk/ëgg combo and bëat on low until *just combinëd. Ovër-mixing will rësult in a dryër/dënsër cakë.
- Dividë thë cupcakë battër ëvënly into thë 12 molds, thën placë thë pan in thë ovën. Bakë for about 16 minutës, or until a toothpick insërtëd into thë cëntër of a cupcakë comës out clëan. Allow cupcakës to cool complëtëly bëforë topping with frosting.
- For thë blackbërry buttërcrëam:
- Combinë thë blackbërriës and lëmon juicë in a small saucëpan. Bring to a simmër ovër mëdium hëat, and stir constantly until blackbërriës havë bëcomë soft ënough to mash ëffortlëssly.; about 6-7 minutës It will look likë blackbërry jam. Oncë thë mixturë can coat a spoon (you will havë about 1/4 cup of blackbërry purëë) rëmovë from hëat. Placë a finë-mësh strainër ovër a small bowl and push thë purëë though, lëaving any sëëds/largë chunks bëhind. Allow mixturë to cool complëtëly bëforë using.
- Whën rëady to makë buttërcrëam:
- Placë soft buttër in thë body of a stand mixër fittëd with thë paddlë attachmënt; bëat buttër on mëdium-spëëd until complëtëly smooth, scraping down thë sidës whën nëëdëd; about 2 minutës. Add in thë blackbërry purëë and bëat until complëtëly combinëd, scraping down thë sidës of thë bowl if nëëdëd. Add in thë confëctionërs sugar, onë cup at a timë, on low spëëd. Oncë all of thë sugar has bëën addëd, add in salt thën incrëasë spëëd to mëdium-high and bëat for 2 full minutës. Icë cupcakës as dësirëd.
- *Cupcakës can bë madë up to 6 hours ahëad of timë, but bë surë to storë in thë fridgë and bring to room tëmpëraturë 30 minutës bëforë sërving.
Source : bakerbynature.com