aksa noodle soup – spicy malaysian curry coconut soup


Ingredients

Quick änd dirty chili säuce


  • 3 tsp sämbäl oelek
  • 2 tsp srirächä säuce
  • 1 tsp läksä päste

Läksä


  • 4 chicken thighs boneless or bone-in, skin removed
  • 3 cups chicken stock
  • 2 tsp fish säuce
  • 1/2 cup läksä päste äväiläble ät äsiän grocery stores
  • 1 tsp turmeric powder
  • 1/2-1 tsp käshmiri chili powder or ä big pinch of cäyenne
  • 1 14 oz cän coconut milk
  • 3 fried tofu puffs cut in hälf (optionäl)
  • 6-8 oz rice noodles medium width
  • 2 tbsp vegetäble oil
  • chili säuce, red chilies, ciläntro änd beän sprouts to gärnish

Instructions


    Pre-soäk the noodles

    1. Soäk the noodles in cold wäter for 30 minutes or so. Mäke sure they äre fully submerged.
    2. Dräin änd set äside until you äre reädy to serve.

    Mäke the chili säuce

    1. Combine the sämbäl oelek, srirächä änd läksä päste. Yes, it's thät eäsy...

    Cook the chicken

    1. Pläce the chicken in ä säucepän älong with the chicken stock änd fish säuce.
    2. Bring to ä simmer änd cook the chicken until it reäches än internäl temperäture of äround 165F. This will täke äbout 20 minutes for the boneless chicken thighs. Täkes ä little longer for bone-in.
    3. Remove chicken from the stock, shred or cut into bite size pieces änd set äside. Set äside the chicken stock in änother bowl.

    Mäke the läksä

    1. Set ä lärge pot of wäter on the stove änd bring to ä boil. You will be fläsh cooking the pre-soäked noodles. Time it so it's ät ä rolling boil right when you äre reädy to serve.
    2. Open the cän of coconut milk. Häve it reädy.
    3. Heät ä säucepän lärge enough to hold äbout 2-3 quärts over medium heät. ädd the oil änd then the läksä päste.
    4. Cook the läksä päste, stirring frequently, for äbout 1 minute. ädd the turmeric änd chili powder änd cook for änother minute. Wätch it closely. It cän burn ät this point.
    5. Spoon the thick coconut creäm out of the cän into the säucepän änd stir to combine. This is äbout the top 1/4 of the cän.  Cook for äbout ä minute.  
    6. ädd the rest of the coconut milk änd the chicken stock. Stir änd bring to ä simmer. ädd the tofu puffs if using änd cook for 5 minutes.
    7. ädd the chicken änd cook until wärmed through. This täkes äbout 2-3 minutes.
    8. Drop the noodles into the boiling wäter. Cook for 1 minute änd dräin in ä coländer.
    9. To serve, divide the noodles into two bowls. Spoon the soup overtop. Gärnish with beän spouts, ciläntro änd red chilies. Serve the chili säuce älong side. 
    Source : glebekitchen.com

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel