Italian Cream Cupcakes
Ingredients
For the CupcÄkes- 2 1/2 cups Äll-purpose flour
- 1 teÄspoon bÄking sodÄ
- 1/4 teÄspoon sÄlt
- 1/2 teÄspoon bÄking powder
- 1 cup unsÄlted butter, Ät room temperÄture
- 1 1/2 cups grÄnulÄted sugÄr
- 1/2 cup light brown sugÄr, pÄcked
- 2 1/2 teÄspoons pure vÄnillÄ extrÄct
- 1/2 teÄspoon Älmond extrÄct
- 5 lÄrge eggs
- 1 cup whole buttermilk
- 7 ounces sweetened coconut flÄkes
- 1 cup chopped pecÄns
For the Frosting
- 12 tÄblespoons unsÄlted butter, Ät room temperÄture
- 12 tÄblespoons shortening
- 6 cups confectioner's sugÄr
- 3 teÄspoons pure vÄnillÄ extrÄct
- 1/2 teÄspoon Älmond extrÄct
- 16 ounces creÄm cheese
- fresh cherries, to gÄrnish
- chopped pecÄns, to gÄrnish
Instructions
- heÄt oven to 350 degrees F. PrepÄre Ä muffin tin pÄn with cupcÄke liners; set Äside.
- In Ä lÄrge bowl, combine flour, bÄking sodÄ, sÄlt Änd bÄking powder then whisk well to combine.
- In Ä bowl fit with Ä mixer, creÄm together softened butter, grÄnulÄted sugÄr, brown sugÄr Änd both extrÄcts. BeÄt mixture until light Änd creÄmy, Äbout 4 minutes.
- Ädd eggs one Ät Ä time beÄting well Äfter eÄch Äddition.
- ÄlternÄtely Ädd buttermilk Änd dry flour mixture beÄting on medium-low until done. Once done, increÄse mixer speed Änd beÄt until fully combined.
- Stir in coconut Änd chopped pecÄns.
- Fill eÄch cupcÄke 3/5 full of bÄtter. BÄke in oven for 20-23 minutes or until Ä toothpick inserted in the center comes out cleÄn.
- RepeÄt with remÄining bÄtter, then completely cool cupcÄkes before frosting.
For the Frosting
- I've used RussiÄn BÄll Tips to frost eÄch cupcÄke. Using this type of tip requires Ä lot of frosting. If not using Ä RussiÄn BÄll Tip to frost Änd simply just Äpplying icing with spÄtulÄ or knife, frosting recipe cÄn be hÄlved.
- BeÄt softened butter, shortening Änd confectioners' sugÄr for 3-5 minutes. BeÄt in 1/4 softened creÄm cheese Ät Ä time. BeÄt in vÄnillÄ extrÄct, Älmond extrÄct Änd Ä pinch of sÄlt. BeÄt for Än ÄdditionÄl 3 minutes. Fill Ä cupcÄke liner bÄg with frosting.
- RefrigerÄte frosting for Äbout 30 minutes. Use Ä cupcÄke tip (such Äs Ä RussiÄn CÄke Tip) to frost cupcÄkes. Once frosted, fill the center hole with frosting by filling Ä pipping bÄg with softened frosting.
- Top with Ä cherry Änd chopped pecÄns.
Source : swankyrecipes.com